It is currently Mon Dec 18, 2017 1:59 pm

All times are UTC + 7 hours




Post new topic Reply to topic  [ 61 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
 Post subject: tentang PLB, EPIRB & ELT; 406 Mhz
PostPosted: Fri Oct 04, 2013 2:12 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Aug 20, 2011 10:14 am
Posts: 192
kawan-kawan sekalian, berikut hasil kami berbincang di kantor BASARNAS terkait 406 Mhz, saya tempelkan di bawah ini korespondensi kami.

Quote:
Dalam rangka meningkatkan respon time Badan SAR Nasional dalam penanganan musibah penerbangan, pelayaran dan musibah lainnya, Badan SAR Nasional mengoperasikan peralatan LUT – MCC (Local User Terminal – Mission Control Center) sebagai sarana deteksi dini. LUT merupakan ground segment dari Cospas-Sarsat yang berfungsi untuk menerima sinyal distress yang dipancarkan oleh Beacon.

Ada3 (tiga) jenis Beacon :
1.EPIRB: Emergency Positioning Indicating Radio Beacon untuk kapal
2.ELT: Emergency Locator Transmitter untuk pesawat
3.PLB: Personal Locator Beacon untuk perorangan

Sinyal distres yang diterima kemudian diproses dengan prinsip efek doppler untuk penentuan posisi distress. Berdasarkan data posisi distress, Tim Rescue Basarnas segera mengecek ke lokasi tersebut dan apabila benar terjadi musibah akan segera dilaksanakan tindakan penyelamatan.

Berdasarkan keterangan di atas, diharapkan kepada perorangan maupun instansi yang memiliki atau menggunakan beacon baik berupa ELT, EPIRB maupun PLB agar meregistrasikan Beacon yang dimilikinya ke Badan SAR Nasional sehingga apabila terjadi musibah penerbangan maupun pelayaran bisa langsung terdeteksi oleh Basarnas dan sesegera mungkin dilaksanakan tindakan penyelamatan.

Terlampir adalah formulir registrasi PLB dan scope test beacon

Untuk proses registrasi PLB, Form registrasi PLB harus disertai dengan surat pengantar dan dapat diantar langsung ke kantor kami di Gedung Badan SAR Nasional Jl. Angkasa Blok B.15 KAV 2-3 Kemayoran - Jakarta Pusat Direktorat Komunikasi Lantai 8 atau dapaat dikirim melalui email ke alamat email ini.
Terima kasih.


Muhbadari-Communication Directorate
Badan SAR Nasional ( BASARNAS )
Indonesia Mission Control Center ( IDMCC )
Phone +62 21 65701173, +62 21 65867510
HP +62 81380970174
Fax +62 21 65867512, +62 21 65701122
Website http://www.basarnas.go.id
Address Jl Angkasa Blok B15 Kav 2-3
Kemayoran - Jakarta Pusat
Kode Pos 10720


berikut tentang latar belakang & bagaimana kerja COSPAS-SARSAT

Quote:
COSPAS SARSAT SYSTEM

Salah satu media untuk mendeteksi suatu berita musibah adalah melalui sistem saelit Cospas-Sarsat. Dengan sistem ini, maka setiap sinyal yang dipancarkan oleh beacon 121.5/406 MHz yang terpasang di kapal atau pesawat terbang yang mengalami keadaan darurat, akan dapat ditangkap oleh satelit. Selanjutnya oleh satelit akan dipancar ulang dan diterima oleh Local User Terminal (LUT). Signal yang diterima LUT akan diproses untuk menentukan posisi dan data informasi lain dari beacon. Selanjutnya MCC akan mengumpulkan, menyimpan dan mensortir data berasal dari LUT yang ada dalam satu wilayah SRR. Data tersebut selanjutnya akan didistribusikan ke pos-pos siaga seperti Kantor SAR yang bertanggung jawab dalam wilayah tersebut. Bila lokasi beacon di luar wilayah SRR – nya maka data akan dikirim ke nodalnya untuk diteruskan ke otoritas yang bertanggung jawab pada SRR yang bersangkutan.

Cospas-Sarsat adalah singkatan dari Cosmicheskaya Sistyema Poiska Avariynich Sudov – Search and Rescue Satellite Aided Tracking. Satelit ini merupakan bagian dari proyek kerja sama teknologi antariksa antara Amerika Serikat, Perancis, Kanada dan Uni Soviet (sekarang Rusia) yang dikhususkan untuk kepentingan penanganan keadaan darurat. Tujuan dikembangkannya sistem Cospas-Sarsat adalah untuk mendeteksi secepat mungkin distress alert yang disampaikan yang meliputi penentuan lokasi distress dan sumber yang memancarkannya. Sistim satelit ini mensyaratkan tersedianya beacon dan ground segment untuk memproses hasil pendeteksian sinyal distress. Frekuensi kerja beacon adalah 121.5 MHz dan 406 MHz.

System ini pada awalnya dikembangkan dibawah sebuah Memorandum of Understanding antara Negara Rusia, USA, Canada dan Perancis pada tahun 1979. System ini kemudian di declare operasional pada tahun 1985. Pada tanggal 1 Juli 1988 empat Negara menyediakan satellite yang ditandai dengan International Cospas-Sarsat Programme Agreement) yang menjamin terus- menerus system ini menyediakan untuk semua Negara tanpa diskriminasi. International Maritime Orgaization (IMO) dan International Civil Aviation Organization (ICAO) merekomendasikan bahwa pesawat dan kapal-kapal agar membawa ELTs (Emergency Locator Transmitters) dan EPIRBs (Emergency positioning Indicator Radio Beacons).
Ground segment terdiri dari Local User Terminal dan Mission Control Centre. LUT digunakan untuk memproses signal dari satelit untuk membangkitkan distress alert dan perhitungan posisi beacon. Mission Control Centre (MCC) merupakan pusat pengontrolan semua LUT yang berada dalam satu wilayah Search and Rescue Region (SRR). Semua LUT yang berada dalam satu SRR akan mengirim data ke MCC-nya, dan selanjutnya MCC tersebut yang akan mendistribusikannya ke pos-pos siaga

Quote:
The Cospas-Sarsat System provides distress alert and location information to search and rescue (SAR) services throughout the world for maritime, aviation and land users in distress. The System is comprised of:

satellites in Low-altitude Earth Orbit (LEOSAR) and Geostationary Orbit (GEOSAR) that process and / or relay signals transmitted by distress beacons;
ground receiving stations called Local User Terminals (LUTs) which process the satellite signals to locate the beacon; and
Mission Control Centres (MCCs) that provide the distress alert information to SAR authorities.

The Cospas-Sarsat System can detect and locate distress beacons that operate at 406 MHz. Satellite processing of old analogue technology beacons that transmit at 121.5 MHz ended on 1 February 2009.

Image
Status of Cospas-Sarsat LEOSAR Payload Instruments http://www.cospas-sarsat.org/en/operato ... dology/192
Image
LEOSAR local user terminals (LEOLUTS)
Quote:
Image
alur kerja


Quote:
formulir untuk pendaftaran PLB lalu EPIRB di Basarnas & file .pdf tentang Scope Test Beacon dapat diunduh disini COSPAS-SARSAT-BASARNAS

_________________
Would rather be diving than posting!


Last edited by ndr on Tue Oct 08, 2013 1:06 pm, edited 7 times in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: tentang PLB, EPIRB & ELT; 406 Mhz
PostPosted: Fri Oct 04, 2013 3:14 pm 
Offline

Joined: Tue Mar 20, 2007 5:58 pm
Posts: 1052
nah ini yang ditunggu.. semoga selanjutnya kerjasama basarnas untuk kenyamanan para penyelam dapat lebih baik.. dan semoga kita ndak perlu menghubungi mereka hehehe..

_________________
BanyuBiru Explorer Indonesia - Center for Diving Excellence | GUE Affiliate | Dive Training & EFR Training | Halcyon Dive Systems Dealer | DAN Asia Pacific Supporter | W: www.banyubiru.org | F: Banyu Biru Explorers | T: @banyubiru_xplor


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: tentang PLB, EPIRB & ELT; 406 Mhz
PostPosted: Fri Oct 04, 2013 3:45 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Aug 20, 2011 10:14 am
Posts: 192
kompilasi bacaan yang pantas untuk diketahui tentang pilihan jaringan, dengan catatan peninjau yang menuliskan ini mengoperasikan perangkatnya di Amerika (dan sistem yang ditulis di bawah ini lebih kepada sistem dan infrastruktur North America & US)

Quote:
To understand the options available, we first have to understand the satellite constellations and emergency support networks that support each device. Currently, there are three major systems:


1. COSPAS/SARSAT, non-profit network which supports PLBs
This satellite constellation is the largest and most complete, and is essentially military. It has provided the satellite support used for Emergency Position Indicating Radio Beacons (EPIRBs), which are designed exclusively for marine use, for more than 30 years. Over 33,000 people worldwide have been rescued as a result of this network since the program’s inception. COSPAS/SARSAT now also supports PLBs, which are essentially EPIRBs for land-lubbers. It is very important to understand that a PLB is not a SPOT! This network covers the entire planet.

2. Globalstar, a for-profit communications network that supports the SPOT devices in this review:
The Globalstar corporation launched 52 satellites by 2000 to support a satellite phone communication network. It currently does not cover polar regions or sub-Saharan Africa (map: http://www.globalstar.com/en/index.php? ... sidenav=85);
A series of problems with satellites from its first constellation launch was supposedly addressed in 2011 and 2012 with the launch of several additional satellites, but the total efficacy of their current network is still widely questioned.

3. Iridium, a for-profit communications network that supports the DeLorme InReach:
The Iridium network contains approximately 77 satellites that cover the entire planet, including polar regions. Its track record over the past 5-6 years has been less blemished than that of Globalstar’s, but whether it still outperforms Globalstar is a matter of debate (For the record, the Iridium-supported device we tested worked more often than the Globalstar-supported devices).

Now that we have a basic understanding of the satellites, let’s talk devices:
PLBs
A PLB does not require a paid annual subscription to send an SOS message. It transmits an SOS message with GPS coordinates via satellite, and in addition to that, emits a homing signal on the 121.5 MHz emergency frequency, at a power level 5 to 10 times higher than a SEND (SPOT or InReach) device. Furthermore, the PLB is much more likely than a SEND device to acquire the satellites necessary for a GPS coordinate lock.

A PLB emitting a distress signal in these two manners absolutely represents your best chance of being located and at this most basic level is a better device than anything operating on Globalstar or Iridium. That is to say, when it comes down to the nitty-gritty and you press that SOS button, a transmitting PLB is far more likely to get you rescued than a SEND device. Don’t forget this.

SEND (Satellite Emergency Notification Devices) (SPOT & DeLorme)
These devices require a paid annual or monthly subscription and transmit on a higher frequency (1610 MHz) to a commercial Rescue Coordination Center operated by Globalstar or Iridium. If you don’t pay, you don’t get rescued (It’s interesting to note that even when you don’t pay your mobile phone bill, you can still dial 911).

If all I cared about was getting rescued when I pressed the SOS button, I would not have written this review because choosing a PLB instead of a SPOT would be a no-brainer, and I would be encouraging all of my friends to ditch their SPOTs and get a real PLB device. But it’s more complex than that, and the additional features available with the SPOT and DeLorme devices reviewed here make them worth considering.

SEND devices transmit your GPS coordinate location only, and not all of the time. The SPOT 2 transmits its signal at one-tenth of the strength of the ResQLink, and there have been many documented cases of the SPOT 2 not transmitting an SOS successfully, and / or transmitting an SOS message without a GPS lock, which tells authorities and your contacts that you’re in trouble, but not where you are. SEND devices do not emit the additional homing signal on 121.5 MHz. Also, the 5 watt 406 MHz PLB signal emitted by a PLB can be used by rescuers to establish an approximate location, whereas the SEND device’s less powerful signal cannot be used in that way. If your SEND device can’t get your GPS coordinates out due to line-of-sight obstructions, you’ll wish that you’d bought a PLB instead.


lebih lengkap silakan klik URL berikut http://www.outdoorgearlab.com/Personal- ... ing-advice

Komentar menarik tentang 'power usage' & frekuensi dari blog dessertexplorer.com mohon dibaca dengan seksama & berhati-hati

Quote:

Power and Frequency Differences:
Power and Frequency are two key areas to consider when researching a life saving device. Satellites are thousands of miles away from earth, so your beacon’s signal needs to have enough power to travel that far and be able to go through anything between you and the satellite (trees, weather, out of slot canyons, etc.).

POWER: SPOT is powered by 400 milliWatts while ACR 406 MHz PLBs and EPIRBs use 5 Watts. You would need 12.5 SPOT units to equal the POWER of one ACR PLB or EPIRB! When your signal has to travel 22,000 miles to reach a satellite, you want to make sure you have more than enough power to get it there!

FREQUENCY: The basic principles of frequency are that the lower the frequency, the easier it can penetrate buildings, trees and meteorological activity that appear between the transmitting device (PLB, EPIRB or SPOT) and the receiving device (the satellites). FM radios and TV channels work on a lower frequency which is why they can penetrate buildings and the environment pretty easily. Now think about radar which uses a really high frequency. Radar works by hitting an object and bouncing off, that’s how radar knows where to place an airplane on the radar screen. So the higher the frequency, the less likely it can penetrate things in between, the lower the frequency, the easier it can penetrate. 406 MHz PLBs and EPIRBs use a dedicated frequency set up by the search and rescue community that is in the same range as UHF TV stations. SPOT uses the 1.6GHz frequency which is four times higher in the frequency spectrum. This means SPOT’s frequency is four times less likely to go through an object or weather than the lower 406 MHz frequency.

Considering power, combined with frequency, ACR’s 406 MHz beacon stands head and shoulders above satellite messenger systems like SPOT. ACR has 12.5 times more power and is four times more likely to penetrate objects in between the beacon and the satellite than SPOT.

Redundancies: PLBs and EPIRBs have multiple ways to contact SAR in order to get you rescued. SPOT has one single transmission method. PLBs and EPIRBs can contact SAR via 406 MHz, which locates your beacon using Doppler Shift, it can contact SAR using GPS data and it also has a 121.5 MHz homing frequency so when SAR forces get a few miles away from you, they can home in directly on your beacon and find you faster. SPOT uses GPS only to send its location. If you cannot download GPS, SAR will have no idea where you are!

Coverage: EPIRBs and PLBs use the Cospas-Sarsat satellite system which contains 2 different satellite systems (LEOSAR – Low earth orbiting and GEOSAR – Geostationary). These two systems cover every inch of the planet. SPOT tracker is part of Globalstar and uses the Globalstar (Nasdaq: GSAT) satellite system which only covers a certain percentage of the earth, but has quite a few locations that are undetectable.

The SPOT is an excellent tool for personal tracking and checking in with friends and family to say “I’m OK”. In fact, I own a SPOT myself and carried one on a remote 6 week kayaking expedition in the Pacific North West last summer – I was able to check in every few days and send my friends GPS coordinates so they can track the progress of the expedition. However, the SPOT was brought purely for those tasks, not for emergency use – for emergency use I wanted to ensure that I had a device that was certified to the highest standards, was fast, and provided more than just GPS signaling – for these reasons I carried an ACR SARLink GPS equipped PLB.



lebih lengkap baca URL ini http://desertexplorer.wordpress.com/200 ... omment-249

_________________
Would rather be diving than posting!


Last edited by ndr on Fri Oct 04, 2013 4:43 pm, edited 2 times in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: tentang PLB, EPIRB & ELT; 406 Mhz
PostPosted: Fri Oct 04, 2013 4:35 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Aug 20, 2011 10:14 am
Posts: 192
hantulaut wrote:
nah ini yang ditunggu.. semoga selanjutnya kerjasama basarnas untuk kenyamanan para penyelam dapat lebih baik.. dan semoga kita ndak perlu menghubungi mereka hehehe..


amin pakde; dapat 'quote of the day' yang bagus hari ini; "Educate yourself. Your life may depend on it! Each device has its own strengths and weaknesses."

_________________
Would rather be diving than posting!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: tentang PLB, EPIRB & ELT; 406 Mhz
PostPosted: Fri Oct 04, 2013 5:28 pm 
Offline

Joined: Mon Aug 30, 2010 9:12 am
Posts: 166
Jadinya Nautilus Lifeline bisa di pake kahh ??
heheheee.. om dita n rendra apakah bangke masih bisa di revitalisasi ?
hihihiii... nubie mohon arahan ...

etanto


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: tentang PLB, EPIRB & ELT; 406 Mhz
PostPosted: Fri Oct 04, 2013 8:33 pm 
Offline

Joined: Tue Mar 20, 2007 5:58 pm
Posts: 1052
etantohw wrote:
Jadinya Nautilus Lifeline bisa di pake kahh ??
heheheee.. om dita n rendra apakah bangke masih bisa di revitalisasi ?
hihihiii... nubie mohon arahan ...

etanto


halah.. masih nanya ini anak.. ~x( mending miss F tuh di revitalisasi hwahaha..

_________________
BanyuBiru Explorer Indonesia - Center for Diving Excellence | GUE Affiliate | Dive Training & EFR Training | Halcyon Dive Systems Dealer | DAN Asia Pacific Supporter | W: www.banyubiru.org | F: Banyu Biru Explorers | T: @banyubiru_xplor


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: tentang PLB, EPIRB & ELT; 406 Mhz
PostPosted: Tue Oct 08, 2013 1:03 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Aug 20, 2011 10:14 am
Posts: 192
hantulaut wrote:
etantohw wrote:
Jadinya Nautilus Lifeline bisa di pake kahh ??
heheheee.. om dita n rendra apakah bangke masih bisa di revitalisasi ?
hihihiii... nubie mohon arahan ...

etanto


halah.. masih nanya ini anak.. ~x( mending miss F tuh di revitalisasi hwahaha..


:-t

ini kan diskusi tentang PLB/EPIRB/ELT & perangkat yang bekerja di 406 Mhz, kanal lain seperti VHF atau malah F sebaiknya thread tersendiri ya =))

_________________
Would rather be diving than posting!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: tentang PLB, EPIRB & ELT; 406 Mhz
PostPosted: Wed Oct 09, 2013 11:22 pm 
Offline

Joined: Mon Apr 04, 2011 9:00 am
Posts: 255
Location: Jakarta Crazy City
sedikit bertanya, maklum ga ngerti teknologi

contoh produk PLB yg friendly untuk diver apa ya ?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: tentang PLB, EPIRB & ELT; 406 Mhz
PostPosted: Thu Oct 10, 2013 10:04 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Aug 20, 2011 10:14 am
Posts: 192
tantowijaya wrote:
sedikit bertanya, maklum ga ngerti teknologi

contoh produk PLB yg friendly untuk diver apa ya ?


Yang paling friendly itu maksudnya bagaimana pak? Kalau menurut saya, adalah yang punya layanan purna jual yang baik. :wink:

_________________
Would rather be diving than posting!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: tentang PLB, EPIRB & ELT; 406 Mhz
PostPosted: Thu Oct 10, 2013 10:37 pm 
Offline

Joined: Mon Apr 04, 2011 9:00 am
Posts: 255
Location: Jakarta Crazy City
maksud saya yg memang dibuat untuk diver hehehehehe
wah kalo ga ada layanan purna jual bisa jadi maenan anak saya setelah bbrp kali pemakaian :D


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: tentang PLB, EPIRB & ELT; 406 Mhz
PostPosted: Thu Oct 10, 2013 11:14 pm 
Offline
User avatar

Joined: Fri Aug 25, 2006 10:33 am
Posts: 1564
info penting nih, sticky yah

_________________
Hernando Alkausar
--
www.hamueco.com/diving
+62-812-218-NNDO


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: tentang PLB, EPIRB & ELT; 406 Mhz
PostPosted: Fri Oct 11, 2013 5:36 am 
Offline

Joined: Thu Aug 06, 2009 3:03 am
Posts: 1022
Location: Gili Trawangan
ndr wrote:
hantulaut wrote:
etantohw wrote:
Jadinya Nautilus Lifeline bisa di pake kahh ??
heheheee.. om dita n rendra apakah bangke masih bisa di revitalisasi ?
hihihiii... nubie mohon arahan ...

etanto


halah.. masih nanya ini anak.. ~x( mending miss F tuh di revitalisasi hwahaha..


:-t

ini kan diskusi tentang PLB/EPIRB/ELT & perangkat yang bekerja di 406 Mhz, kanal lain seperti VHF atau malah F sebaiknya thread tersendiri ya =))


hahhahaah itu bahsan bukan VHF tp v** yg lain kali tuh bisa masuk ke filtalitas itu sih hahahah

_________________
don't dream your live, but live your dream.......


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: tentang PLB, EPIRB & ELT; 406 Mhz
PostPosted: Fri Oct 11, 2013 7:41 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Aug 20, 2011 10:14 am
Posts: 192
tantowijaya wrote:
maksud saya yg memang dibuat untuk diver hehehehehe
wah kalo ga ada layanan purna jual bisa jadi maenan anak saya setelah bbrp kali pemakaian :D


sependek pengetahuan saya pak, belum ada PLB merek apapun yang bisa dibawa ke dalam air dengan tekanan tertentu tanpa canister, sekalipun PLB tersebut waterproof atau water resistant. lalu rata-rata PLB tak dapat mengapung. atau mungkin ada teman-teman lain yang tahu? :)

_________________
Would rather be diving than posting!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: tentang PLB, EPIRB & ELT; 406 Mhz
PostPosted: Sun Oct 13, 2013 10:22 pm 
Offline
User avatar

Joined: Thu Jul 09, 2009 5:51 pm
Posts: 1571
Location: Jakarta
Ada banyak pilihan PLB, dan semuanya masih perlu dimasukkan ke dalam canister spy bisa dibawa menyelam.

Contoh PLB yg lazim dipakai:

FastFind (McMurdo) - http://www.fastfindplb.com/en/
ResQFix (ACR) - http://www.acrelectronics.com

_________________
BBeXplorers - Indonesia's Center for Diving Excellence | GUE Affiliate | We provide: Diver Training, EFR Training, Halcyon Dive Systems | Need info on joining DAN? E-mail me: rendra [at] banyubiru.org | Join our group on facebook: Banyu Biru Explorers


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: tentang PLB, EPIRB & ELT; 406 Mhz
PostPosted: Mon Oct 14, 2013 1:47 am 
Offline

Joined: Fri Mar 20, 2009 11:39 pm
Posts: 913
Location: Jakarta
Saya ada beli 2 ACR saat 2011 :

Cuma lupa PLB-375 yg #2880 ato #2881, kayaknya sih #2880 yg 33mm tebal, 48mm lebar dan 99mm tinggi.
Lupa neh.

http://www.acrartex.com/products/produc ... omparison/

Satu kasih ke temen, satu pikir buat back-up, tapi akhirnya di ambil Cipto waktu McMurdo Fast Find 210 dia koslet saat cannister masuk air di Kendari. USA coding juga.

Yang saya suka soal ACR PLB-375 adalah, antena nya di tekuk melingkari unit.
Yang saya tak suka ama FastFind 210 model jadul ku adalah, kalo mau pakai, itu kepala nya kudu di robek untuk akses antena. FF220 baru juga sama, kudu robek kin tutupan kepala.

ACR cukup antena di unlock, spin 90 dejarat dan nampak deh tombol POWER nya.

ACR PLB -375 #2881 konon mengapung, maka lebih tebal12mm dan tinggi 15mm dari #2880. Simak comparison.

Jadi kalo beli si ACR #2881 ngapung, pastikan cannister nya muat dan jangan pakai acuan McMurdo FF220 yang super imut tebal 34mm , lebar 47mm dan tinggi 106 mm.

.

_________________
Used to be dumb but no more....


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 61 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 7 hours


Who is online

Users browsing this forum: hardjo and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to: